Lastenkirjallisuustalo.fi ei ole enää saatavilla täällä. Testaa prolastenkirjallisuus.fi sijaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus tukee lukutaidon oppimista Suomessa

Kirjalisuus ja lukutaito ovat yksi suomalaisen koulujärjestelmän kulmakiviä. Suomi tunnetaankin yhtenä maailman lukutaitoisimpana maana, ja siitä johtunee osittain myös verrattain korkea suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden määrä ja laaja kirjo. Rudolf Koivun iki-ihanista saduista ja Tove Janssonin Muumilaaksosta lähtien suomalainen lastenkirjallisuus on innostanut ja kannustanut suomalaisia lapsia ja nuoria lukemaan ja kehittämään mielikuvitusta sekä luovaa ajattelua kirjallisuuteen perustuen.

Rakastetut Muumit


Suurin osa suomalaisista on kasvanut Tove Janssonin rakastettujen Muumi-kirjojen parissa. Muumien satumainen maailma on ihastuttanut lapsia ja lapsenmielisiä ympäri maailman jo 1940-luvulta lähtien, eikä loppua ole näkyvissä, vaikka kirjailija itse siirtyi ajasta ikuisuuten vuonna 2001. Muumien maailma elää edelleen vahvasti muun muassa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Muumien kaltaiset hahmot ja heidän seikkailuistaan kertovat tarinat ovat oleellinen osa kirjallisuusperimää, joka auttaa innostamaan lapsia ja nuoria lukemaan ja tukee lukutaidon kehittymistä ja ylläpitämistä.

Muita suosittuja hahmoja


Muumit eivät kuitenkaan ole yksin pitäneet huolta suomalaisten lukutaidosta, vaan vuosien saatossa lasten- ja nuortenkirjallisuuden alalla on noussut tasaiseen tahtiin uusia kirjailijoita, joiden luomat hahmot kannustavat nuoria lukemaan. Anni Polva kirjoitti tytöille suunnattuja Tiina-kirjoja kolmen vuosikymmenen ajan 1950-luvulta lähtien. Maikki Harjanteen Minttu-kirjat tulivat suosioon 1970-luvun lopulla. Samoihin aikoihin julkaistiin Elina Karjalaisen luomaa Uppo-Nalle kirjasarjaa, ja myöhemmin Koiramäki-sarjastaan tunnetuksi tullut Mauri Kunnas alkoi myös saada julkisuutta ensimmäisillä julkaisuillaan.

Suomalaisten lastenkirjojen tyypilliset piirteet


Tyypillistä suomalaisille lastenkirjailijoille tuntuu olevan sanan ja kuvan kulku käsi kädessä, joka edesauttaa suunnattomasti tarinankerronnan kulkua. Sanallista tarinankerrontaa tukeva kuvitus auttaa luomaan tunnelmaa ja oikeanlaiset puitteet tarinalle. Suomalaiset lastenkirjailijat ovatkin usein taiteen moniottelijoita ja hallitsevat sanallisen tarinankerronnan lisäksi myös kuvallisen viestinnän salat. Tämä yhdistelmä lastenkirjallisuuden maailmassa takaa usein sen, että omaperäisestä ideasta syntynyt tarina saa tekijänsä näköisen ulkoasun alusta loppuun saakka. Ehkäpä juuri siinä piileekin suosittujen lastenkirjasarjojen salaisuus.


© 2024 Lastenkirjallisuustalo.fi. All Rights Reserved.