Lapset valloittivat lastenkirjatalon – lastenkirjatalo lapset!

Lastenkirjallisuustalotapahtuma Helsingin Sörnäisissä 3.–15.5.2011 oli huikea menestys. Kahden viikon aikana talossa vieraili 1500 kävijää.

vihrea_talo2.jpg

Pro lastenkirjallisuus -yhdistyksen pilottitapahtuman tarkoituksena oli osoittaa, millaista toimintaa tulevassa lastenkirjallisuustalossa olisi ja miten se toimisi. Tapahtuma järjestettiin Ebeneser-talossa, jossa toimii myös lastentarhamuseo.

satuja_1x.jpg

”Pop-up”-lastenkirjatalossa järjestettiin kuvitus- ja sanataidetyöpajoja päiväkoti- ja alakouluikäisille, luettiin satuja ja tutustuttiin lastenkirjojen kuvittamiseen hienossa näyttelyssä, jossa oli teoksia 16 kuvittajalta. Erityisiä teemapäivä oli neljä: pientenpäivä 7.5., ruotsinkielinen päivä11.5., kansainvälinen päivä 14.5. ja runopäivä 15.5.

Tapahtuma oli huikea menestys, kahden viikon aikana siellä vieraili noin 1500 kävijää, ja lapsiryhmiä ilmoittautui työpajoihin enemmän kuin saatettiin ottaa vastaan! Myös aikuisille oli kahtena iltana ohjelmaa. Kirjakaupassa saattoi tehdä lastenkirjalöytöjä, ja kahvila houkutteli pullantuoksullaan.

Lapset viihtyivät talossa niin hyvin, etteivät olisi millään malttaneet lähteä pois. 

16_tyynyroykkio240.jpg

Levollinen, mutta virikkeellinen lmapiiri ja erilaiset elämystilat houkuttelivat sekä hiljaiseen lukemiseen satuhuoneen värikkäiden tyynyröykkiöiden keskellä että omaan luovuuteen työpajoissa ja ”jännähuoneessa”, jossa lapset piirsivät kavereita hirviöille tai kirjoittivat seinälle viestejä asioista, jotka heitä jännittivät tai pelottivat.

joskuspelottaa240.jpg

Palaute tapahtumasta oli aivan yksiselitteinen: lastenkirjatalo pitää ehdottomasti saada pysyvästi Helsinkiin!

Myös itse tapahtumapaikka, hieno ja historiallisestikin arvokas Wivi Lönnin suunnittelema Ebeneser-talo herätti ihastusta ja toiveen, että lastenkirjallisuustalo saisi juuri sieltä pysyvän kodin!

Pilottitapahtuma pystytettiin yhdistyksen hallituksen ja jäsenten vapaaehtoisvoimin. Suurkiitos kaikille pilottitapahtumassa tavalla tai toisella mukana olleille – te teitte tämän mahdolliseksi ja osoititte, mitä yhteisillä tavoitteilla ja mahtavalla yhteishengellä voidaan saada aikaan!

Pro lastenkirjallisuus -yhdistys kiittää lämpimästi tukijoita, joita ilman lastenkirjatalotapahtuma ei olisi onnistunut yhtä hienosti: Suomen Kulttuurirahasto, Sparbanksstiftelsen i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä, Marimekko Oyj, Helsingin kulttuurikeskus, Ebeneser-säätiö, Keski-Helsingin musiikkiopisto, Lasten Keskus, WSOY, Sofianlehdon puutarhapalvelu, Matteria, Suomen lastenkirjakauppa.

Kuvitusnäyttelyssä oli alkuperäiskuvituksia 17 kuvittajalta: Sari Airola, Linda Bondestam, Liisa Kallio, Katri Kirkkopelto, Jukka Lemmetty, Kristiina Louhi, Leena Lumme, Marjo Nygård, Sanna Pelliccioni, Matti Pikkujämsä, Alexander Reichstein, Christel Rönns, Salla Savolainen, Virpi Talvitie, Pirkko Vainio, Laura Valojärvi, Anne Vasko.

Työpajoja pitivät: Malin Fagerström, Maami Heikkilä, Reetta Hietanen, Silja Järventaus, Tuula Korolainen, Michelle Mattfolk, Sanna Pelliccioni, Nadja Sarell, Marja Suojala, Outi-Maria Takkinen, Katri Tapola, Merja Tuohino, Pirkko Vainio, Josefin Vidjeskog, Seija Vilén, Teresia Volotinen.

Kirjailijavieraita lastenkirjatalossa olivat Tove Appelgren, Anja Erämaja, Tuula Korolainen, Leena Laulajainen, Tittamari Marttinen, Heikki Niska ja Annika Sandelin.

Lastenkirjallisuustalossa luennoivat Marjatta Kalliala ja Maria Laukka.

Lastenkirjatalo oli avoinna 4.–15.5.2011 (arkisin 9–15 ja viikonloppuisin 11–16)

Osoite: Ebeneser-talo (www.ebeneser.fi), Helsinginkatu 3-5. 

Vapaa pääsy.

Arkiaamupäivät klo 9–11 oli suunnattu päiväkoti-ikäisille ja arki-iltapäivät alakoululaisille ja kerhoryhmille. Tapahtuma oli joka päivä avoin myös perheille ja kaikille lastenkirjoista kiinnostuneille. 

Lisää kuvia täällä

Linkki tiedotteeseen

Linkki ohjelmaan

Information på svenska

Ohjelmajuliste

HBL 10.5.2011

Vartti 11.5.2011

SUURKIITOS TUKIJOILLEMME